Revolutionerande Raymond Peat - 

Jag är helt såld på hans helhetsfilosofi, helt untanför boxen!


Dr. Raymond Peat’s forskning fokuserade på det endokrina systemet och de hormoner som driver energiförbrukning och viktminskning. Peat började studera progesteron 1968 och gick senare vidare till andra endokrina hormoner som sköldkörtel och östrogen.


Baserat på sina forskningsresultat konstruerade Peat sin "bioenergetiska och "pro-metaboliska" kost


Istället för att rikta in sig på en livsmedelsgrupp, makronutrient eller förening rekommenderar Ray Piet livsmedel som han anser vara "pro-metabolism". När någons sköldkörtel och könshormoner optimeras ökar energinivåerna, och läkning och regenerering kommer att följa. 


Följaktligen undviker Ray Peat sköldkörtelundertryckande livsmedel och föreningar som kan hämma endokrin funktion, inklusive olika vegetabiliska livsmedel och vissa animaliska livsmedel.

Dr. Ray Prat pratar om funktionen med den blåa färgen på metylanblått då han menar att cellernas färg och pigment är förknippat med hur väl oxidation’s förmågan är samt att kunna reducera oxidativ stress i energitransport kedjan. 


Både metylenblått och C-vitamin har den unika förmågan att oxidera där det behövs på samtliga kanaler. 



Dr. Raymond Peat
Dr Ray Peat's kostcirkel

"Sköldkörtelns primära funktion är att producera sköldkörtelhormoner, som reglerar din ämnesomsättning, bland andra viktiga kroppsfunktioner som kroppstemperatur, muskelstyrka, menstruationscykel med mera.


Det finns två hormoner som produceras av sköldkörteln: T4 och T3. Dessa hormoner "påverkar funktionen hos praktiskt taget alla organsystem", från att upprätthålla kroppstemperaturen till att hålla "hjärnan, hjärtat, musklerna och andra organ igång.



Your Own Health And Fitness: Thyroid/Progesterone And Diet

”It’s the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it”

- Aristotle

Full Audio om Ray Peat’s Diet

 Longevity and Brain Foods Full Interview -Dr. Ray Peat 

Dr. Ray Peat, Day One: Full Interview from On the Back of a Tiger

 The Ten Most Toxic Things In Our Food Full Interview -Ray Peat

Läse om hur sköldkörteln spelar stor roll med hjärtinfarkter, diobesity och lungcancer. 

"De kortkedjiga fettsyrorna i kokosolja oxideras lättare för energi än långkedjiga fettsyror, och deras mättnad gör dem resistenta mot den slumpmässiga oxidationen som produceras av inflammation. 

 Kokosolja stöder inte produktionen av akrolein, som skapar inflamation i hjärnan, utan har istället antiinflammatoriska effekter och egenskaper som istället motverka Alzheimers sjukdom”.

- Dr. Ray Peat

Safe (and Unsafe) Ways of Using Aspirin with Danny Roddy

Image: Thyroid supplementation before and after

Väldigt många symptom beror på hypothyroidsism. 

“Oral or armpit temperature, in the morning before getting out of bed, should be around 98F, and it should rise to 98.6F by mid-morning... Healthy populations have an average resting pulse of about 85 per minute. Especially in hot weather it is useful to consider both temperature and pulse rate.” — Ray Peat

Vår kropps temperatur samt pulse visar hur vår sköldkörtel och metabolism fungerar. 


98 F = 36,6 C på morgonen som höjs någon grad efter matintag. 

Bioenergetik är den gren av biokemin som fokuserar på hur celler omvandlar energi, ofta genom att producera, lagra eller konsumera adenosintrifosfat (ATP). Bioenergetiska processer, såsom cellandning eller fotosyntes, är viktiga för de flesta aspekter av cellulär metabolism, och därmed för livet självt.

Hur går jag ner i vikt på en hög socker diet?

Vad är Randle-cykeln? Tävlan mellan att bränna glukos eller fatty acid?


Även känd som glukosfettsyracykeln, är en metabolisk process som involverar konkurrens av glukos och fettsyror för substrat. Det teoretiseras att det spelar en roll för att förklara typ 2-diabetes och insulinresistens. Den fick sitt namn efter Philip Randle, som beskrev den 1963.

Vad är Randle-cykeln?

Hur produceras kortisol? Den onda cirkeln -  adrenalin produceras. Varför är keto diet farligt?

Lågt med kolhydrater?

Georgi Dinkov

Varför är fruktos demoniserat? Alla pratar om insulinresistent. Fruktos behöver inte insulin 

Om fruktos

Problemet med raffinerad matolja - PUFA


Alla oljor är gjorda av 2 olika typer av fett, mättat och omättat fett. Mättat fett är också mer stabilt än vad omättat fett är. 


Det som kännetecknar en mättad fettsyra är att den enbart innehåller enkelbindningar vilket gör att kolatomen har ett bra grepp om väteatomen och fettsyran håller sin form vilket gör den mer motståndskraftig mot nedbrytning.


Omättat fett kan delas in i 3 grupper, enkelomättat, fleromättat fett och transfett.


















Hydrogenerad rapsolja (används t.ex. i margarin)

I grafen kan du se en tydlig skillnad mellan rykpunkten hos rapsolja och den oxidativa stabiliteten. Med andra ord har rapsolja en hög rykpunkt men låg oxidativ stabilitet medan kokosolja har en lägre rykpunkt men är betydligt mer stabil.




Bäst är att använda kallpressad kokosolja, Ghee eller smör till matlagning.










AKRELEIN 

När en olja nått rykpunkten har nedbrytningsprocessen redan startat och farliga ämnen så som akrolein kan bildas som ett resultat av nedbrytningen av glycerol i oljan. Akrolein är kopplat till ökad risk för cancer vid inandning av ångorna, detta gäller speciellt vi användningen av soja och rapsolja, men akrolein finns även i cigarettrök och sägs vara det ämne som ökar risken för lungcancer hos rökare


Mättade fetter är mer stabila än omättade fetter eftersom mättat fett saknar dubbelbindningar och därmed är mindre reaktivt.


OXIDATIV STRESS

Oxidation uppstår när oljan lämnar ifrån sig en väteatom vilket bildar en fri radikal som har en oparad elektron som den gärna vill para ihop med någon. Den oxidativa processen kan accelereras av värme och ultraviolett ljus vilket är anledningen till varför oljor bör förvaras mörkt för att förhindra att oljan blir härsken. Fria radikaler är väldigt reaktiva och normalt sätt brukar anitoxidanter vara på plats för att motverka bildandet av fria radikaler men i fallet med raffinerade oljor har mycket av antioxidanteran försvunnit. Fria radikaler kan orsaka oxidativ stress i kroppen som kan skada kroppens celler, DNA och öka risken för cancer.






Nytt arbetssätt kan förkorta tiden att bedöma cancerrisken för kemikalier. Forskning från Stockholms Universitet. 



De högsta halterna av de carcinogena kemikalierna har uppmätts framför allt i värmebehandlade matoljor.






https://www.su.se/arkiv-nyheter/forskningsnyheter-arkiv/nytt-arbetss%C3%A4tt-kan-f%C3%B6rkorta-tiden-att-bed%C3%B6ma-cancerrisken-f%C3%B6r-kemikalier-1.390275





TRANS FETT

Transfett är ett omättat fett som har blivit härdat för att få en högre smältpunkt. Ett exempel på härdat fett är margarin som har genomgått en hydrogeneringsprocess vilket gör att de vegetabiliska oljorna stelnar och en restprodukt blir transfett. Transfett har en eller flera dubbelbindningar men till skillnad från enkel- eller fleromättat fett har transfett väteatomen på motsatt sida dubbelbindningen vilket kallas att väteatomen sitter i en trans-position vilket har gett namnet transfett. Andra namn för transfett är “delvis härdat fett” eller “härdat vegetabiliskt fett”.


Transfett förekommer naturligt i vissa livsmedel men det är det industriframställlda transfettet som väcker störst oro. Studier har visat en koppling mellan industriframställt transfett och hjärt- och kärlsjukdomar. Transfettet orsakar inflammation vilket leder till ökad mängd av det “onda” kolesterolet (LDL) och en minskning av det “goda” kolesterolet (HDL) vilket medför en ökad risk för problem med hjärta och kärl.

FLEROMÄTTAT FETT

MÄTTAT FETT

Alla typer av fetter består av en kedja med kol (C), väte (H) och en karboxyalgrupp (COOH). Det som kännetecknar en mättad fettsyra är att den enbart innehåller enkelbindningar vilket gör att kolatomen har ett bra grepp om väteatomen och fettsyran håller sin form vilket gör den mer motståndskraftig mot nedbrytning.

ENKELOMÄTTAT FETT

Det finnsendast en dubbelbindning (=). Denna dubbelbindning uppstår eftersom det saknas väteatomer vilket gör enkelomättat fett mer kemsikt reaktivt än mättat fett. Desto fler dubbelbindningar en fettsyra innehåller desto mer reaktiv och kemiskt ostabil blir den.

Fleromättat fett innehåller två dubbelbindningar vilket gör att den saknar ännu fler väteatomer än det enkelomättade fettet. Detta gör fleromättat fett ännu mer ostabilt och mer villigt att reagera med andra ämnen t.ex. syre. Fleromättat fett är även känsligt mot värme och ljus just på grund av dess ostabila kemiska struktur.

PUFAs are Harming Your Health with Dr. Chris Knobbe | Rooted In Resilience Podcast #12

Vi säljer 2% och 5% Metylenblått. 

Pharma kvalitet från Sverige. 

Fotobiomodulerat med  IR/Rödljus.

Innehåller inte DSMO eller ALKOHOL.

Dark Calories - De förödande mörka kalorierna som förstör 

Hur vegetabiliska oljor förstör vår hälsa och hur vi kan få tillbaka den "I klartext redogör Dr. Cate för den vetenskap som dokumenterar farorna med fröoljor, och hennes förnuftiga råd guidar läsaren genom all desinformation och motstridiga dogmer om hur man ska äta. Dark Calories är en inbjudan att gå med i den växande gemenskapen av människor som är engagerade i att skapa sann hälsa."


Vad de flesta läkare inte vet är att den amerikanska livsmedelsförsörjningen är uppblandad med en sorts fett som din kropp inte kan använda som energi. Detta fett finns i 95 % av livsmedelsbutikernas produkter även om du handlar på Whole Foods eller Trader Joes. Detta fett finns i varje restaurangkedja, oavsett om det är snabbmat eller sitta ner, inklusive Chipotle. 


Vad är detta mystiska, okända fett? Vegetabiliska oljor. Och de kommer inte från grönsaker. De kommer från fabriker där frön, inklusive majs, soja, raps, solros och till och med små bomullsfrön (avfallsprodukterna från klädindustrin), omvandlas från oätliga sopor till en vätska som passerar som mänsklig mat. En komponent i dessa oljor som kallas fleromättat fett (förkortat PUFA) byggs upp i ditt kroppsfett och enligt min forskning kommer det vid en viss tidpunkt att bli för giftigt för att ge bränsle till dina celler.


Stop eating seed oils.

Build meals that give you energy naturally.

Learn how to track your brain energy and use that as the first measure of success (instead of just weight).

When you’re ready, I will show you how you can accelerate your weight loss.



Dark calories. HUr vegetabiliska oljor förstör vår hälsa av Dr. Cate Shanahan

”At theory that is wrong is considered preferable to admitting our igorance”

- Elliot Vallenstein, Ph.D.

ÖVERSIKT över Dr. Ray Peat’s diet


Ray Peat är en biolog som har studerat hormonsystemet ingående. På sin hemsida har han flera artiklar om ämnena kvinnliga hormoner, sköldkörtel, näring etc.


Han föreslår att äta mest frukt (helst juice), mjölk, kött/gelatin, ägg, och du bör undvika spannmål, baljväxter, fleromättade fetter. Grönsaker kan ätas men är inte nödvändiga och kan ibland innehålla anti-näringsämnen.


Huvudbudskap:

1. Undvik alla PUFA (fleromättade fetter). Inga vegetabiliska oljor, ingen majonnäs, inget margarin. Inte heller nötter och frön är optimala. Använd istället mättade fetter som kokosolja och smör.

Med reducerade PUFA kan du bearbeta mycket bättre fruktos, säger han.

2. så du bör långsamt öka din fruktkonsumtion tills du helt kan eliminera spannmål som din kolhydratkälla. Han föredrar apelsinjuice utan fruktkött (lätt för tarmen)

3. Den bästa kolhydratkällan är frukt. Näst bäst är potatis.

4. Protein från mjölk, ägg och kött. Muskelkött är dock inte så att föredra utan kan balanseras ut med gelatin. Lever två gånger i månaden för b-vitaminerna. Efter att ha ätit kött eller lever bör du dricka kaffe med mjölk för att minska järnupptaget (för mycket järn är farligt, säger han)

5. Du kan konsumera hur mycket choklad, kaffe, honung, socker och vatten du vill. Han äter regelbundet glass.


Okej, den här typen av diet låter inte så illa men är tvärtom mot allt du kanske har lärt dig.

Mättat fett är bra. Järnupptaget bör minskas. Kaffe är nyttigt, och även glass och choklad kan hjälpa till att hålla sig frisk.


Saken är den att han på sin hemsida förklarar bakgrunderna i sina artiklar, och att läsa igenom dem är allt vettigt. Och han är inte bara en galning, han har studerat dessa ämnen, och han ser också ganska bra ut för sin ålder och är fortfarande väldigt tydlig i hjärnan (jag tror att han är i mitten av 70-årsåldern).


Vissa före detta veganer eller före detta lågkolhydratanhängare svär på Ray Peat nu och hävdar att de återställer sin ämnesomsättning med sin kost, särskilt genom att öka kolhydraterna.


Hormonella saker

  • för mycket östrogen är dåligt. Det kan blockera sköldkörtelhormonerna (hypotyreos) och orsaka brist på progesteron. Östrogen kan göra att binjurarna producerar mer kortisol (vilket kan leda till förlust av benmassa och åldrande av hjärnan). Du bör ha 50-100 gånger mer progesteron än östrogen.
  • med närvaro av sköldkörtelhormoner och vitamin a, och utan hämmande faktorer som för mycket karoten och PUFA, kan äggstockarna, binjurarna och hjärnan bygga upp kolesterol till pregnelonon och progesteron
  • vid hypotyreos ofta är TRH förhöjd, vilket ökar TSH. TRH kan orsaka takykardi, hjärtklappning, högt blodtryck, högt ögontryck och hyperventilation med alkalos.
  • vid hypotyreos producerar kroppen ofta mer adrenalin (snabb puls, vakning på natten, mardrömmar etc)
  • mängden glukos i levern reglerar enzymet som omvandlar T4 till T3. Hypoglykemi och diabetes kan orsaka hypotyreos. Om du fastar eller äter lågkolhydrater interagerar de mobiliserade fettsyrorna med användningen av glukos, och vissa aminosyror hämmar sköldkörteln
  • för mycket aerob träning stoppar T3-produktionen
  • för lite protein kan orsaka hypotyreos. Du behöver animaliskt protein. Muskelkött kan dock dämpa sköldkörteln. Hellre mer mjölk, ost, ägg, skaldjur och potatis.
  • Kokosolja stöder mitokondriernas oxidation, höjer energiproduktionen
  • råa morötter hjälper till att minska upptaget av östrogen
  • hypotyreos kan leda till en minskad absorption av magnesium, natrium och koppar, och en minskad proteinsyntes. Du är ofta sugen på salt, vilket är till stor hjälp för att höja kroppstemperaturen och sänka aldosteronet
  • Mjölk och ost är väldigt bra för sköldkörteln. Muskelkött innehåller mycket tryptofan och cystein som är negativt för sköldkörteln. Kan minskas med konsumtionen av gelatin
  • kelp och andra jodkällor är inte bra för sköldkörteln.


http://www.thyroid-info.com/articles/ray-peat.htm)


Näring

  • Fasta bör endast göras när PUFAs är ute ur vävnaderna och glykogenlagret i levern är tillräckligt stort för att undvika stress. kokosolja hjälper
  • frukt och potatis har bara 2 % protein, nötter, spannmål och baljväxter har 15-40 %. MEN du måste se detta i förhållande till den höga vattenhalten i frukt och potatis. Detsamma är med mjölk (3% protein). Proteininnehållet i spannmål kan försummas, eftersom proteinet är i en form som är rik på kväve men fattig på essentiella aminosyror. Den behöver speciell förberedelse för att minska frönas toxiner, och när det kommer till baljväxter räcker det aldrig.
  • levern från djur innehåller endast få gifter eftersom levern utsöndrar dem. Gifterna finns mer i urinen och djurens fett
  • växter innehåller massor av gifter för att försvara sig mot att bli uppätna. Frukt är mer eller mindre fri från gifter, eftersom växten vill att de ska ätas. Rötter innehåller en del gifter mot mikroorganismer men inte mycket, eftersom de är skyddade under jorden.
  • så basen i din mat bör vara frukt och animaliska produkter
  • Brist på protein kan leda till en ansamling av toxiner eftersom leverns avgiftningskapacitet beror på proteiner. Brist på protein leder också till en ansamling av östrogen.


(http://raypeat.com/articles/articles/vegetables.shtml)


  • man ska inte äta protein i sig, det kan sänka blodsockret. Det ska alltid kombineras med frukt
  • 1 rå morot per dag hjälper till att minska östrogenet, bäst att äta innan lunch
  • för detox av tungmetaller Peat rekommenderar succinater, som natrium- eller magnesiumsuccinater (200 mg två gånger per dag, i en vecka)
  • personer med kaseinintolerans bör ta en titt här:http://www.glutenfreeshoponline.com/gluten-free-casein-free-diet/gluten-free-casein-free-diet-gfcf/


Socker och diabetes

  • Diabetes innebär att patienten tappar mer socker än han får i sig, även när han inte äter något socker längre. Så rekommendationen, att inte äta socker som diabetiker, är värdelös, eftersom kroppen också kan producera socker från sina egna vävnader.
  • Ursprungligen hade diabetes varit en slöserisjukdom, patienterna gick ner i vikt. Idag är det mer relaterat till att vara överviktig, tillsammans med högt blodsocker och högt blodtryck. Det sägs att socker orsakar den höga vikten, speciellt fettet runt vikten, och speciellt är det tänkt att det är fruktosen istället för glukosen
  • År 1874 fick E. Kulz reda på att diabetiker kan tillgodogöra sig fruktos mycket bättre än glukos, och behandlingen av diabetes med fruktos var mycket mer framgångsrik.
  • Blodfetter ökar arterioskleros och hjärtsjukdomar, MEN mättade fetter är inte orsaken till höga triglycerider och kolesterol
  • Experiment med fettfri kost (bestående av socker och protein från fettfri mjölk) ledde till en förbättring av hälsan. PUFA interagerar med glukosmetabolismen.
  • En kost rik på sockerarter, fri från PUFA, leder till en hög ämnesomsättning
  • Stärkelse leder till övervikt och hyperglykemi
  • Råttor på en stärkelsebaserad kost med brist på vitamin d hade brist på kalcium i blod och skelett. Råttor på en sackarosdiet med brist på vitamin d hade ingen förlust av kalcium i blod eller ben
  • Tidigare hade diabetes diagnostiserats som en förlust av socker (mycket socker i urinen). Idag diagnostiseras det när det är för mycket socker i blodet (även utan socker i urinen)
  • Budd gav 1857 socker till en diabetespatient (ca 225 g vitt socker) eftersom personer med diabetes förlorar mycket socker i urinen. Hon blev bättre och hon tappade mindre socker i urinen
  • insulinproducerande celler i bukspottkörteln kan återhämta sig när de ges DHEA
  • Möjlig orsak till autoimmun sjukdom Diabetes: cellskador har inträffat på grund av metaoliska gifter, och immunsystemet försöker attackera de skadade cellerna
  • 1940 Houssay finner att kokosolja skyddar mot toxin-inducerad diabetes. Senare upptäcktes att glukos i sig skyddar bukspottkörtelns celler
  • 1963 fann Randle att sockeroxidationen hindras av fria fettsyror
  • östrogen och stress kan orsaka diabetessymptom, och de hindrar också glukosoxidationen och ökar fettoxidationen. Stress kan orsaka diabetes. Östrogen ökar de fria fettsyrorna och minskar glykogenförrådet. P-piller kan orsaka diabetes.
  • socker är inte orsaken till diabetes
  • hyperglykemi är istället ett tecken på att det finns för lite glukos, och det behövs mer energi (socker kan inte komma in i cellerna
  • Vid diabetes finns det brist på socker i de sockerbehövande cellerna, så hjärnan ökar blodsockret för att få in mer socker i cellerna
  • Fett hindrar sockret att ta sig in i cellerna. Om du äter större mängder sockerarter undertrycks fettoxidationen, vilket innebär att lite fett frigörs från fettdepåerna och mindre fria fettsyror finns i blodet. Insulin hindrar också frisättningen av fettsyror. Fria fettsyror hindrar mitokondriernas andning
  • 1988 Wright finner att brist på PUFA förhindrar toxin-inducerad diabetes och inflammation. En undertryckt fettoxidation förbättrar hjärtkontraktionen och syreflödet (Chandler, 2003). Niacinamid hjälper till med det, eftersom det minskar koncentrationen av fria fettsyror
  • glukos stöder de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, som stöds av bikarbonater och natrium. Natrium aktiverar cellerna och reglerar kalciumbalansen. För mycket intracellulärt kalcium skadar de insulinproducerande cellerna
  • Oxidativ stress och cellskador är en konsekvens när glukos inte metaboliseras på rätt sätt
  • T3 skyddar hjärtat genom att stödja glukosoxidationen. Mängden producerat T3 beror på mängden socker
  • progesteron ökar glukosoxidationen istället för fettoxidationen
  • 2008 visar Jetton-studien att bukspottkörtelceller kan återhämta sig snabbt när de får glukos som balanserar blodsockret
  • Blodsockret är förmodligen bara lite påverkat av insulin. Mycket mer av kalium
  • brist på vitamin d och/eller kalcium kan leda till en ökning av bisköldkörtelhormonet som främjar inflammation och diabetes
  • Vitamin D och K skyddar mot diabetes, men de behöver tillräckligt med koldioxid. Om det finns brist som till exempel vid hypotyreos kan kalcium komma in i cellerna (förkalkning). Du behöver optimal koldioxid för den optimala balansen av kalcium
  • gelatin (innehåller mycket glycin) skyddar proteiner mot cellskador
  • optimal näring: mycket socker och salt och en balanserad mängd protein
  • Socker från frukt är bättre än spannmål eller baljväxter på grund av PUFA.
  • Användbara kosttillskott vid diabetes: niacinamid, tiamin, sköldkörtelhormoner, progesteron och pregnelonon. Även vitamin D och K.
  • Kaffe skyddar mot diabetes på grund av niacin och magnesium och antioxidanterna. Bra för nominella sköldkörtel- och progesterontal. Kakao förmodligen liknande effekt. Även aspirin skyddar mot inflammation, bra för diabetes


(http://raypeat.com/articles/articles/glucose-sucrose-diabetes.shtml)


Osteoporos

  • för mycket östrogen leder till förlust av benmassa och till hål i tänderna. Sköldkörtelhormoner kan minska det
  • Uttorkad sköldkörtel leder till högre ämnesomsättning och större benmassa
  • T3 ökar benmassan. Aspirin och vitamin K2 ökar kalcium i benen
  • PUFA är förknippade med benmassaförlust. Frukt och grönsaker hjälper till med benmassan


  • http://raypeat.com/articles/articles/osteoporosis-aging.shtml)


Vatten

  • i torrt klimat kan du dricka mycket utan att behöva kissa, men i fuktigt klimat kan för mycket vatten vara farligt för personer med långsam ämnesomsättning
  • Vid hypotyreos kan kroppen inte hålla natrium och håller tillbaka vatten (ödem). Muskler behåller vatten och trötthet snabbt
  • Sömnproblem=brist på salt
  • Näring rik på proteiner och lite extra salt kan lösa många problem som ödem, högt blodtryck eller dålig blodcirkulation
  • för lite natrium leder till en högre produktion av aldosteron. Vilket minskar förlusten av natrium i urinen, men kroppen tappar mer kalium, magnesium och förmodligen även kalcium. Brist på kalium kan leda till hjärt- och njurskador och högt blodtryck. Lite extra salt hjälper till med upptaget av magnesium
  • progesteron är en antigon mot aldosteron och hjälper mot högt blodtryck, ödem, hjärtsvikt, hjärtklappning, diabetes, njurproblem och andra inflammationer
  • dricksvatten endast när du är törstig


(http://raypeat.com/articles/articles/water.shtml)


Salt

  • Brist på salt leder till ödem
  • Studier visar samband mellan kost med låg salthalt och högre dödlighet. Salt kan höja blodtrycket, men ett lägre blodtryck betyder inte nödvändigtvis en bättre hälsa
  • en begränsning av salt leder till mer adrenalin
  • protein, salt och sköldkörtel reglerar kroppstemperaturen
  • brist på salt saktar ner ämnesomsättningen, främjar inflammation, stress och degeneration
  • snabb ämnesomsättning=livslängd


  • (http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml)


Hypotyreos

  • TSH ska vara under 1
  • Hypofyshormoner reglerar sig själva när mer protein och socker äts
  • stress leder till hypotyreos
  • frisk puls är 85 slag per minut
  • Adrenalin kan höja pulsen i hypotyreos situation, ökad av brist på salt


  • (http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml)


Progesteron

  • progesteron är det viktigaste hormonet för att skydda kroppen (höga nivåer under graviditeten)
  • progesteron är viktigt för stressresistens (brist leder till fett runt midjan, benskörhet, åldrande av huden och hjärncellsskada)
  • progesteron hjälper till att minska östrogen (högt östrogen på grund av kost med hög PUFA)
  • Progesteroncreme från den 14:e till den 28:e dagen av cyklus
  • Progesteron är mer effektivt när tillräckligt med protein äts
  • brist på progesteron leder till en förstoring av sköldkörteln


  • (http://raypeat.com/articles/articles/progesterone-summaries.shtml)



Kaffe

  • skyddar mot sköldkörtelproblem
  • skyddar levern mot alkohol och andra gifter
  • skyddar mot cancer på grund av strålning, virus mm
  • höjer mängden progesteron i blodet
  • kan skydda mot bröstcancer
  • ger mycket magnesium och vitamin B1
  • skyddar mot självmord
  • skyddar mot tungmetaller
  • skyddar mot för mycket järn
  • skyddar mot parkinson
  • negativa reaktioner av kaffe reduceras ofta av socker
  • (http://raypeat.com/articles/articles/caffeine.shtml)



https://healthandhappinezz.blogspot.com/2013/04/ray-peat.html

Nootropikum, mitokondrier, sköldkörtel, seratonin, metylenblått

DISCLAIMER

Företrädare för Gothenburg Nootropikum med URL https://nootropikum.se och https://metylenblatt.se ger inte medicinsk rådgivning eller föreskriver användning.  Metylenblått intages på egen risk.

Vi säljer 2% och 5% Metylenblått. 

Pharma kvalitet från Sverige. 

Fotobiomodulerat med  IR/Rödljus.

Innehåller inte DSMO eller ALKOHOL.