Revolutionerande Raymond Peat -
Jag är helt såld på hans helhetsfilosofi, helt untanför boxen!
Dr. Raymond Peat’s forskning fokuserade på det endokrina systemet och de hormoner som driver energiförbrukning och viktminskning. Peat började studera progesteron 1968 och gick senare vidare till andra endokrina hormoner som sköldkörtel och östrogen.
Baserat på sina forskningsresultat konstruerade Peat sin "bioenergetiska och "pro-metaboliska" kost
Istället för att rikta in sig på en livsmedelsgrupp, makronutrient eller förening rekommenderar Ray Piet livsmedel som han anser vara "pro-metabolism". När någons sköldkörtel och könshormoner optimeras ökar energinivåerna, och läkning och regenerering kommer att följa.
Följaktligen undviker Ray Peat sköldkörtelundertryckande livsmedel och föreningar som kan hämma endokrin funktion, inklusive olika vegetabiliska livsmedel och vissa animaliska livsmedel.
Dr. Ray Prat pratar om funktionen med den blåa färgen på metylanblått då han menar att cellernas färg och pigment är förknippat med hur väl oxidation’s förmågan är samt att kunna reducera oxidativ stress i energitransport kedjan.
Både metylenblått och C-vitamin har den unika förmågan att oxidera där det behövs på samtliga kanaler.
"Sköldkörtelns primära funktion är att producera sköldkörtelhormoner, som reglerar din ämnesomsättning, bland andra viktiga kroppsfunktioner som kroppstemperatur, muskelstyrka, menstruationscykel med mera.
Det finns två hormoner som produceras av sköldkörteln: T4 och T3. Dessa hormoner "påverkar funktionen hos praktiskt taget alla organsystem", från att upprätthålla kroppstemperaturen till att hålla "hjärnan, hjärtat, musklerna och andra organ igång.
”It’s the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it”
- Aristotle
Dr Ray Peat - Cortisol, Low Testosterone, Dangers of a Sugar-less Diet!
Ray Peat KMUD: 4-15-16 Mitochondria, GABA, Herbs, And More Full Interview
Ray Peat on the effects of diet devoid of sugar and general diet advice.
Full Audio om Ray Peat’s Diet
"De kortkedjiga fettsyrorna i kokosolja oxideras lättare för energi än långkedjiga fettsyror, och deras mättnad gör dem resistenta mot den slumpmässiga oxidationen som produceras av inflammation.
Kokosolja stöder inte produktionen av akrolein, som skapar inflamation i hjärnan, utan har istället antiinflammatoriska effekter och egenskaper som istället motverka Alzheimers sjukdom”.
- Dr. Ray Peat
Bioenergetik är den gren av biokemin som fokuserar på hur celler omvandlar energi, ofta genom att producera, lagra eller konsumera adenosintrifosfat (ATP). Bioenergetiska processer, såsom cellandning eller fotosyntes, är viktiga för de flesta aspekter av cellulär metabolism, och därmed för livet självt.
Hur går jag ner i vikt på en hög socker diet?
Vad är Randle-cykeln? Tävlan mellan att bränna glukos eller fatty acid?
Även känd som glukosfettsyracykeln, är en metabolisk process som involverar konkurrens av glukos och fettsyror för substrat. Det teoretiseras att det spelar en roll för att förklara typ 2-diabetes och insulinresistens. Den fick sitt namn efter Philip Randle, som beskrev den 1963.
Vad är Randle-cykeln?
Läse om hur sköldkörteln spelar stor roll med hjärtinfarkter, diobesity och lungcancer.
Georgi Dinkov
Hur produceras kortisol? Den onda cirkeln - adrenalin produceras. Varför är keto diet farligt?
Lågt med kolhydrater?
Varför är fruktos demoniserat? Alla pratar om insulinresistent. Fruktos behöver inte insulin
Om fruktos
HOW THE WRONG DIETARY FAT CAN WRECK YOUR HEALTH- INTERVIEW WITH GEORGI DINKOV-Linoleic acid-oils
Ep. 56: Carbon Dioxide As A Key To Raising Metabolism (Oxygenation, Swelling, and pH Balance Part 1)
The Bioenergetic Model of Health with Jay Feldman
PUFAs are Harming Your Health with Dr. Chris Knobbe | Rooted In Resilience Podcast #12
Vi säljer 2% och 5% Metylenblått.
Pharma kvalitet (PhEur) från Sverige.
Fotobiomodulerat med IR/Rödljus.
Innehåller INTE DSMO eller ALKOHOL.
Innehåll:
Methylene Blue, Extra Pure och destillerat vatten, fotobiomodulerat med IR/Rödljus.
Grade (SLR)
Reagent, Extra Pure, C.I.52015
Assay (analyten)
99,98%
Wavelength :
664.8 nm (nano meter)
Assay:
En analys är en undersökningsprocedur inom laboratoriemedicin, farmakologi, miljöbiologi och molekylärbiologi för att kvalitativt bedöma eller kvantitativt mäta närvaron, mängden eller den funktionella aktiviteten hos en målenhet.
Alla oljor är gjorda av 2 olika typer av fett, mättat och omättat fett. Mättat fett är också mer stabilt än vad omättat fett är.
Det som kännetecknar en mättad fettsyra är att den enbart innehåller enkelbindningar vilket gör att kolatomen har ett bra grepp om väteatomen och fettsyran håller sin form vilket gör den mer motståndskraftig mot nedbrytning.
Omättat fett kan delas in i 3 grupper, enkelomättat, fleromättat fett och transfett.
Hydrogenerad rapsolja (används t.ex. i margarin)
I grafen kan du se en tydlig skillnad mellan rykpunkten hos rapsolja och den oxidativa stabiliteten. Med andra ord har rapsolja en hög rykpunkt men låg oxidativ stabilitet medan kokosolja har en lägre rykpunkt men är betydligt mer stabil.
Bäst är att använda kallpressad kokosolja, Ghee eller smör till matlagning.
AKRELEIN
När en olja nått rykpunkten har nedbrytningsprocessen redan startat och farliga ämnen så som akrolein kan bildas som ett resultat av nedbrytningen av glycerol i oljan. Akrolein är kopplat till ökad risk för cancer vid inandning av ångorna, detta gäller speciellt vi användningen av soja och rapsolja, men akrolein finns även i cigarettrök och sägs vara det ämne som ökar risken för lungcancer hos rökare
Mättade fetter är mer stabila än omättade fetter eftersom mättat fett saknar dubbelbindningar och därmed är mindre reaktivt.
OXIDATIV STRESS
Oxidation uppstår när oljan lämnar ifrån sig en väteatom vilket bildar en fri radikal som har en oparad elektron som den gärna vill para ihop med någon. Den oxidativa processen kan accelereras av värme och ultraviolett ljus vilket är anledningen till varför oljor bör förvaras mörkt för att förhindra att oljan blir härsken. Fria radikaler är väldigt reaktiva och normalt sätt brukar anitoxidanter vara på plats för att motverka bildandet av fria radikaler men i fallet med raffinerade oljor har mycket av antioxidanteran försvunnit. Fria radikaler kan orsaka oxidativ stress i kroppen som kan skada kroppens celler, DNA och öka risken för cancer.
Nytt arbetssätt kan förkorta tiden att bedöma cancerrisken för kemikalier. Forskning från Stockholms Universitet.
De högsta halterna av de carcinogena kemikalierna har uppmätts framför allt i värmebehandlade matoljor.
TRANS FETT
Transfett är ett omättat fett som har blivit härdat för att få en högre smältpunkt. Ett exempel på härdat fett är margarin som har genomgått en hydrogeneringsprocess vilket gör att de vegetabiliska oljorna stelnar och en restprodukt blir transfett. Transfett har en eller flera dubbelbindningar men till skillnad från enkel- eller fleromättat fett har transfett väteatomen på motsatt sida dubbelbindningen vilket kallas att väteatomen sitter i en trans-position vilket har gett namnet transfett. Andra namn för transfett är “delvis härdat fett” eller “härdat vegetabiliskt fett”.
Transfett förekommer naturligt i vissa livsmedel men det är det industriframställlda transfettet som väcker störst oro. Studier har visat en koppling mellan industriframställt transfett och hjärt- och kärlsjukdomar. Transfettet orsakar inflammation vilket leder till ökad mängd av det “onda” kolesterolet (LDL) och en minskning av det “goda” kolesterolet (HDL) vilket medför en ökad risk för problem med hjärta och kärl.
FLEROMÄTTAT FETT
MÄTTAT FETT
Alla typer av fetter består av en kedja med kol (C), väte (H) och en karboxyalgrupp (COOH). Det som kännetecknar en mättad fettsyra är att den enbart innehåller enkelbindningar vilket gör att kolatomen har ett bra grepp om väteatomen och fettsyran håller sin form vilket gör den mer motståndskraftig mot nedbrytning.
ENKELOMÄTTAT FETT
Det finnsendast en dubbelbindning (=). Denna dubbelbindning uppstår eftersom det saknas väteatomer vilket gör enkelomättat fett mer kemsikt reaktivt än mättat fett. Desto fler dubbelbindningar en fettsyra innehåller desto mer reaktiv och kemiskt ostabil blir den.
Fleromättat fett innehåller två dubbelbindningar vilket gör att den saknar ännu fler väteatomer än det enkelomättade fettet. Detta gör fleromättat fett ännu mer ostabilt och mer villigt att reagera med andra ämnen t.ex. syre. Fleromättat fett är även känsligt mot värme och ljus just på grund av dess ostabila kemiska struktur.
Dark Calories - De förödande mörka kalorierna som förstör
Hur vegetabiliska oljor förstör vår hälsa och hur vi kan få tillbaka den "I klartext redogör Dr. Cate för den vetenskap som dokumenterar farorna med fröoljor, och hennes förnuftiga råd guidar läsaren genom all desinformation och motstridiga dogmer om hur man ska äta. Dark Calories är en inbjudan att gå med i den växande gemenskapen av människor som är engagerade i att skapa sann hälsa."
Vad de flesta läkare inte vet är att den amerikanska livsmedelsförsörjningen är uppblandad med en sorts fett som din kropp inte kan använda som energi. Detta fett finns i 95 % av livsmedelsbutikernas produkter även om du handlar på Whole Foods eller Trader Joes. Detta fett finns i varje restaurangkedja, oavsett om det är snabbmat eller sitta ner, inklusive Chipotle.
Vad är detta mystiska, okända fett? Vegetabiliska oljor. Och de kommer inte från grönsaker. De kommer från fabriker där frön, inklusive majs, soja, raps, solros och till och med små bomullsfrön (avfallsprodukterna från klädindustrin), omvandlas från oätliga sopor till en vätska som passerar som mänsklig mat. En komponent i dessa oljor som kallas fleromättat fett (förkortat PUFA) byggs upp i ditt kroppsfett och enligt min forskning kommer det vid en viss tidpunkt att bli för giftigt för att ge bränsle till dina celler.
Stop eating seed oils.
Build meals that give you energy naturally.
Learn how to track your brain energy and use that as the first measure of success (instead of just weight).
When you’re ready, I will show you how you can accelerate your weight loss.
”At theory that is wrong is considered preferable to admitting our igorance”
- Elliot Vallenstein, Ph.D.
ÖVERSIKT över Dr. Ray Peat’s diet
Ray Peat är en biolog som har studerat hormonsystemet ingående. På sin hemsida har han flera artiklar om ämnena kvinnliga hormoner, sköldkörtel, näring etc.
Han föreslår att äta mest frukt (helst juice), mjölk, kött/gelatin, ägg, och du bör undvika spannmål, baljväxter, fleromättade fetter. Grönsaker kan ätas men är inte nödvändiga och kan ibland innehålla anti-näringsämnen.
Huvudbudskap:
1. Undvik alla PUFA (fleromättade fetter). Inga vegetabiliska oljor, ingen majonnäs, inget margarin. Inte heller nötter och frön är optimala. Använd istället mättade fetter som kokosolja och smör.
Med reducerade PUFA kan du bearbeta mycket bättre fruktos, säger han.
2. så du bör långsamt öka din fruktkonsumtion tills du helt kan eliminera spannmål som din kolhydratkälla. Han föredrar apelsinjuice utan fruktkött (lätt för tarmen)
3. Den bästa kolhydratkällan är frukt. Näst bäst är potatis.
4. Protein från mjölk, ägg och kött. Muskelkött är dock inte så att föredra utan kan balanseras ut med gelatin. Lever två gånger i månaden för b-vitaminerna. Efter att ha ätit kött eller lever bör du dricka kaffe med mjölk för att minska järnupptaget (för mycket järn är farligt, säger han)
5. Du kan konsumera hur mycket choklad, kaffe, honung, socker och vatten du vill. Han äter regelbundet glass.
Okej, den här typen av diet låter inte så illa men är tvärtom mot allt du kanske har lärt dig.
Mättat fett är bra. Järnupptaget bör minskas. Kaffe är nyttigt, och även glass och choklad kan hjälpa till att hålla sig frisk.
Saken är den att han på sin hemsida förklarar bakgrunderna i sina artiklar, och att läsa igenom dem är allt vettigt. Och han är inte bara en galning, han har studerat dessa ämnen, och han ser också ganska bra ut för sin ålder och är fortfarande väldigt tydlig i hjärnan (jag tror att han är i mitten av 70-årsåldern).
Vissa före detta veganer eller före detta lågkolhydratanhängare svär på Ray Peat nu och hävdar att de återställer sin ämnesomsättning med sin kost, särskilt genom att öka kolhydraterna.
Hormonella saker
http://www.thyroid-info.com/articles/ray-peat.htm)
Näring
(http://raypeat.com/articles/articles/vegetables.shtml)
Socker och diabetes
(http://raypeat.com/articles/articles/glucose-sucrose-diabetes.shtml)
Osteoporos
Vatten
(http://raypeat.com/articles/articles/water.shtml)
Salt
Hypotyreos
Progesteron
Kaffe
https://healthandhappinezz.blogspot.com/2013/04/ray-peat.html
DISCLAIMER
Företrädare för Gothenburg Nootropikum
https://nootropikum.se
https://metylenblatt.se
Vi ger inte medicinsk rådgivning
eller föreskriver användning.
Metylenblått intages på egen risk.